opc_loader


 

Montage beschrijving voor 3D wandpanelen

Voor een perfect eindresultaat is het belangrijk de montagebeschrijving voor het aanbrengen van 3D-wandpanelen vooraf zorgvuldig door te nemen. Ons advies is ook om deze montage beschrijving uit te printen zodat je tijdens het bevestigen, indien nodig, even in de handleiding kan kijken. Als de richtlijnen in deze beschrijving nauwlettend gevolgd worden creëer je in no time een schitterende driedimensionale muurbekleding of wandbekleding.

1) Benodigde materialen

- Fijn schuurpapier

- Stanleymes

- Waterpas

- Montage kit / Acrylaat kit

- Eventueel; potlood, liniaal (metaal) en afstandblokjes (tegel afstand stripjes)

2) Voorbereiding

Bepaal als eerste waar de panelen op de wand gemonteerd moeten worden. Is dit de gehele muur of alleen een deel ervan? Zorg er daarna voor dat de ondergrond waar de wandpanelen op gemonteerd gaan worden, vlak en stof- en vetvrij is. Wanneer de ondergrond te glad is (zoals bij geverfde muren) adviseren wij deze eerst een beetje op te schuren met fijn schuurpapier. Ook wanneer er gaten in de muur zitten moeten die eerst opgevuld worden. Laat de wandpanelen eerst 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar ze geplaatst gaan worden.  

3) Het bepalen van het patroon

Nu moet je beslissen hoe je de panelen op de muur wilt hebben. Wil je ze strak tegen elkaar aan hebben of wil je een strook ruimte tussen de panelen? Bij deze laatste optie is het erg handig om eerst een patroon van de panelen op de muur uit te tekenen zodat je vooraf weet hoeveel panelen je nodig hebt en/of ze nog bijgesneden moeten worden. Begin altijd met het eerste paneel bovenaan in het midden en werk zo van daaruit naar de hoeken toe. Vervolgens werk je zo laag voor laag naar beneden. Het is erg belangrijk om vooraf alles goed op te meten, zo voorkom je dat je naderhand in de panelen moet gaan snijden.

4) Aanbrengen van de wandpanelen

Zorg er altijd voor dat het eerste wandpaneel perfect recht zit! Gebruik hiervoor het liefst een waterpas. Als het eerste wandpaneel goed recht zit kun je met de andere wandpanelen weinig meer fout doen. Ze moeten naadloos tegen elkaar aangebracht worden wat een fluitje van een cent is. Maar let op! Wanneer het eerste paneel bovenaan in het midden een paar millimeter scheef staat en de andere panelen worden daarna daar weer tegenaan gemonteerd, is die afwijking van een paar millimeter aan het einde van de muur ineens centimeters geworden. Dit is het belangrijkste om op te letten tijdens de montage. 

Voor het aanbrengen van de panelen is het belangrijk de montagekit op de randen en het midden van het wandpaneel aan te brengen. Druk het wandpaneel stevig op zijn plek en zorg er nogmaals voor dat deze perfect recht zit. Meet het tenslotte na met liniaal en waterpas zodat je volkomen overtuigd bent. Plaats alle onderlinge panelen zo strak mogelijk tegen elkaar aan om naden te voorkomen (tenzij je bewust voor ruimte ertussen kiest natuurlijk). Mocht er montage kit tussen de naden door komen, verwijder deze dan direct voorzichtig met een vochtige doek. Poets niet te hard om eventuele krassen te voorkomen tijdens poetsbewegingen.

5) Op maat maken 

Het kan voorkomen dat een wandpaneel op maat gemaakt moet worden. Het eenvoudigst kan dit d.m.v. het snijden met een Stanleymes. Snij niet in één keer met veel kracht door het paneel maar maak meerdere dunnen sneden. Hierdoor wordt het paneel recht en glad afgesneden. Schuur daarna de snijrand met een fijn schuurpapier glad. Wanneer er toch naden tussen de onderlinge wandpanelen ontstaan kun je dit met Acrylaat kit dicht maken. Let er wel op dat je dit voor het verven van de panelen doet.

6) Verven van de wandpanelen

Het is mogelijk om de bamboe wandpanelen in iedere RAL kleur over te schilderen met LATEX muurverf. Het aanbrengen van de LATEX muurverf op de 3D-panelen kan met een verfborstel, roller of spuit. Je kunt de 3D-panelen eventueel eerst voorzien van een primer / sealer voordat je ze overschildert. Als je dit doet, schuur de bamboe wandpanelen daarna eerst even lichtjes op voordat je de verf aanbrengt.